Total Pageviews

Tuesday, February 12, 2013

bahulu dulu dan bahulu sekarang

buah hulu? baulu ?atau bahulu? apa2 pun pasti ramai yg tau, kenal dan suka makan kuih tradisional ni.....

teringat masa kecik2 dulu, bila menjelang raya mulalah mak dan org kg sibuk jemur tepung dan gula.. lepas tu tumbuk lak gula nak jadikan gula halus.... bila tiba hujung minggu mama dan adik2 jadi mangsa 'buli' mak... kena 'pukul' telur dan gula dalam pasu...  alat pemukul pun tradisional.. sekarang
ni tak pasti ada lagi ke tidak sepsis pmukul macam tu

e...

lama nak kena pukul tu.. selalunya bergilir dgn idah....kdg2 udin pun kena jadi mangsa gak... esah dan ajak rasanya tak merasa zaman tu sbb zaman diorang rasanya mak dah guna pemukul elektik...

lepas tu bila dah berat, maknanya adunan dah naik... mak ceduk sikit dan campur dgn tepung gandum.. pastu macuk dlm acuan dan bakar.. bakar lak guna sabut kelapa... pehhh.. asap tak payah citerla.. pendeknya kalau nampak asap berkepul, maknanya tuan rumah tengah bakar kuih...


masa time bakar kitorang seronok menunggu... terlupa sekejap kepenatan memukul tadi... bau kuih buat kami macam nak terbnka puasa... dlm hati selalu berdoa supaya kuih bahulu tu hangus sikit, bukan apa.. kalau hangus ada canlah kami merasa bahulu tu waktu berbuka nanti...

 

bila kami dah dewasa sikit, mak dah tak buat kuih bahulu lagi, tapi mak lebih gemar buat 'bahulu pekak'.....  ia masih menggunakan adunan yang sama cuma bahulu ni dibakar dalam acuan yg besar ala2 kek gitu.... mama suka juga makan bahulu pekak ni sebab lembut ala2 kek span...
.
 baru2 ni abang ada beli kuih bahulu .....  ada seorang saudara terdekat abg yg buat bisnes bahulu...  ingatkan bahulu biasa je.... sekali gigit, hmmm lembut.. kali kedua terasa macam ada sesuatu dlm bahulu tu.. oh, rupanya bahulu tu ada jem nanas. sedap juga... selain dpd jem, ada juga bahulu dgn coklat cip dan mcm2 lagilah...  begitulah kreatifnya org kita...

cuma, hati ingin juga nak tahu penerimaan org dulu2......  boleh ke diorang terima bahulu moden ni?  kalau org yg kuat memperjuangkan keaslian kuih ini mesti tak suka kalau kuih ni di'modenkan'.  Mama tengok anak2 mama pun tak berapa gemar bahulu berjem tu... kalau bahulu biasa, lama dah habis diorang 'ngap'... anak mama yg sulong suka sangat makan kuih bahulu cicah air....  bila dah berjem ni nampaknya diorang kurang berminat mungkin sebab rasanya yg terlebih manis....

anak2 ada mencabar mama... mintak mama buat kuih bahulu..... hmm resepi ada dah, tapi........ macam biasalah... cari alasan, sibuk kononnya..  hati tu ada juga ingin mencuba, tengoklah sehari dua lagi atau sebulan dua lagi atau, tunggulah...... kdg2 abang pun ada berangan...., katanya pencen nanti dia nak ajak mama usahkan sesuatu makanan dan pasarkan...hmmm..berangan bolehlah, tak kena bayar pun...hihi...

 sebenarnya dulu waktu anak2 kecik2 lagi, mama dah puas memasak dan mencuba mcm2 resepi.....tapi sejak anak2 membesar ni, mama dah rasa malas....  mama lebih selesa membeli dpd membuatnya.. maklumlah, sekarang ni macam2 ada.... nak makan pau, beli je pau frozen.. balik rumah kukus sekejap.... rasanya pun lebih sedap, dapur tak semak, badan pun tak penat.... karipap, donat, cucur badak dan macam2 lagi ada..... yg penting duit adala....


2 comments:

notie said...

Wah apasal windu kuih bahulu ni... belum raya lah. hish hish cecah air kopi 434 huh sodapnya.

Aku pun penah alami mengayuh adunan bahulu dlm pasu. Hah pakai pemukul tu lah tapi besar sikit.

MAk aku buat bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu patern ikan tu takada acuan tapi yang bentuk bujur kecil2 tu ada. Tak tahu acuannya entah mana.

Depa kena lah pelbagaikan dan creativekan supaya bahulu tu dapat di pasarkan ke antarabangsa. kalau patern lama je dah tentulah orang tak pandang jadi kenalah permodenkan. Untuk pemasaran kuih bahululah katakan.

Apa pun pada kita yg retro ni hehe tetap suka patern lama kan.

Apa pun memang miss time buat kuih bahulu. huhuhu

mama aini said...

HEHE.. saja suka2.... nak kembalikan nostalgia.. kebetulan balik kg, beli kuih bahulu kat pt lapis laman... anak aku tak suka makan sbb ada jem dlmnya...

mak ko terer merer wat kuih tradisional kan, syg le kalau tak de sapa yg mengikut... rugi tu...

apa kata ko amik cuti dua tiga minggu, ko kursus wat kuih tradisional ngn mak ko....pastu buat perusahaan.. peh, gerenti meletop.. kuih sagun potong mak ko tu aku teringat2 tau... mana nak cari lagi...

psst..ko mintak le resepi kat mak ko tu...